5 Tips tegen nek- en rugpijn tijdens het diamond painten!

5 Tips tegen nek- en rugpijn tijdens het diamond painten!

5 Tips tegen nek- en rugpijn tijdens het diamond painten!

Je herkent het vast wel; je bent al een tijdje fanatiek aan het painten en ineens schiet het in je rug of krijg je last van je nek. Hartstikke vervelend en het kan ook nog eens slecht voor je zijn op de lange termijn. Daarom hebben wij hieronder speciaal voor al onze enthousiaste diamond painters 7 belangrijke tips op een rijtje gezet zodat je nooit meer last hebt van rug- en nekklachten!

Tip 1: Gebruik een goede stoel
Zorg dat je in een stoel zit met een goede rugleuning, dus niet het kuipstoeltje dat nog achterin de garage stond. Zeker tijdens lange sessies zal je rug je dankbaar zijn dat je hem wat ondersteuning geeft.

Maar hoe onderscheidt een goede stoel zich van een slechte? Om mee te beginnen is het belangrijk dat je een stoel kiest met ondersteuning voor de onderrug. Deze wordt namelijk het meeste belast tijdens langdurig zitten.
Daarnaast is het belangrijk dat de stoel verstelbaar is. Ieder mens is namelijk anders gebouwd en heeft dus ook andere afstellingen nodig. Een stoel moet verstelbaar kunnen zijn in hoogte, maar ook in diepte. Zorg dat je heupen iets hoger zitten dan je knieën en dat je rug tegen de rugleuning zit.

Tip 2: Houd een goede houding aan
Let goed op je houding! Vaak neem je automatisch een verkeerde houding aan na een tijdje. Merk je dat je dit te veel doet? Zet dan een timer om het half uur, zodat je eraan herinnerd wordt om weer rechtop te gaan zitten. 

Naast een rechte rug is het ook belangrijk dat je de rest van je lichaam goed aanpast. Zo moeten je heupen iets hoger zitten dan je knieën, je hoofd recht boven je wervelkolom en ongeveer een armlengte tussen je hoofd en de diamond painting. Deze houding kan in het begin wat onwennig aanvoelen, maar op lange termijn zal je merken dat dit prettiger zit.

Tip 3: Neem af en toe pauze
Vergeet niet om de beentjes af en toe goed te strekken! We raden aan om minimaal 15 minuten te bewegen nadat je een uur hebt gepaint. Je kan bijvoorbeeld een rondje gaan lopen of een paar fitnessoefeningen doen om lekker fit te blijven. 

Tip 4: Leg de painting schuin neer
Het help ook erg goed om je diamond painting schuin neer te zetten zodat je niet zo voorover gebogen hoeft te painten. Leg bijvoorbeeld een paar boeken en een plank op je tafel om de ideale hoek te maken of gebruik een tekentafel hiervoor.

tekentafel

Tip 5: Gebruik een handdoek onder je armen 
Als je veel last krijgt van je onderarmen dan kan je het beste iets zachts onder je armen leggen om de pijn te verzachten. Een kussen is vaak te dik en niet handig, dus een handdoek of een paar washandjes bieden de uitkomst! 

 

Probeer deze tips toe te passen en je zult merken dat je het een stuk langer volhoudt. Als je merkt dat je toch nog last krijgt is het nooit verkeerd om even contact op te nemen met een fysiotherapeut of dokter, want vergeet niet; gezondheid boven alles!

 

Bonte koe

Gekleurde olifant

Harry Potter