Wat is diamond painting en hoe werkt het nou precies?

Wat is diamond painting en hoe werkt het nou precies?

Je hoort steeds meer mensen over deze nieuwe hobby; diamond painting. Maar wat is het nou precies en waar koop je ze? Je eerste reactie als je er al eens eentje hebt gezien is waarschijnlijk; wat een priegelwerk! Daar wordt je toch helemaal gek van? (Hint: het is juist super gezond en ontspannend). In deze blog leggen we je alles uit wat je moet weten over de ontzettend verslavende hobby.

Overgevlogen uit Azië

Goed, laten we beginnen bij het begin. Waar komt deze hobby vandaan? Het verhaal gaat dat de hobby al eeuwenoud is en uitgevonden is in Azië. Vroeger verzamelden de ruikeluiskinderen uit de regio Zhangye graag kiezelstenen. Om die niet kwijt te raken plakten ze die vast op stukken fluweel die ze van hun ouders hadden gekregen. Wellicht dat je wel eens een foto gezien hebt van de regio, maar dat laat goed zien waarom veel diamond paintings zo kleurrijk zijn.

Zhangye Nationaal Park China
Foto van Aaron Greenwood op Unsplash

Na verloop van tijd is de verzameling van kiezelstenen omgeslagen in een nieuwe hobby; diamond painting! Gelukkig hoeven we nu geen echte steentjes meer op een fluwelen doek te plakken, maar maken we gebruik van plastic steentjes en een stuk canvas met een sterke plaklaag. Wist je dat alle steentjes die wij leveren bij onze pakketten gemaakt zijn van gerecycled materiaal? Extra duurzaam dus. ♻️

🤫 Als je op zoek bent naar een kleurrijke diamond painting ga je deze heel gaaf vinden! 🤫

Hoe werkt diamond painting?

Om je op weg te helpen bij deze super leuke hobby hebben we hieronder alle stappen op een rijtje gezet zodat je straks gemakkelijk je eigen Picasso kan maken!

Stap 1: Controleer of je alle steentjes hebt

Bij elke diamond painting krijg je een hele rits aan steentjes geleverd, allemaal met hun eigen kleurcode, de zogenoemde DMC-code. Ook krijg je bij je pakket een handleiding waarop alle DMC-codes vermeld staan. De zakjes worden machinaal geteld, maar het kan zo nu en dan voorkomen dat er een zakje ontbreekt. Stuur ons gerust een berichtje als dit het geval is, dan lossen we het meteen voor je op.

Stap 2: Zorg dat het canvas glad is

Om ervoor te zorgen dat de steentjes straks allemaal goed blijven zitten is het van belang dat het canvas kreukvrij is. Vaak worden de diamond paintings opgerold in een doosje geleverd, dus leg in dat geval het canvas doek even een paar uur onder een paar zware boeken of iets anders zwaars en je kan daarna gelijk aan de slag!

Stap 3: Haal de beschermende folie van het canvas

Over elk diamond painting canvas zit een beschermende folie, die de plaklaag beschermt. We raden je aan om niet in een keer het gehele folie van het doek te halen, anders droogt de plaklaag op en willen de steentjes niet meer plakken. Werk dus vlak voor vlak, dan krijg je het mooiste resultaat. 😍

Stap 4: Doe één kleur steentjes in het 'schudbakje'

Om het overzicht te behouden en zodat je niet de verkeerde steentjes op het verkeerde symbool plakt is het verstandig om per kleur te gaan werken. Maak een zakje met gekleurde steentjes open en strooi er een deel van in het schudbakje.

Vanwaar de naam schudbakje vraag je je af? Schud maar eens met je bakje, dan zie je wat we bedoelen. Door het schudden komen alle steentjes mooi recht achter elkaar en met de goede kant boven te liggen, waardoor het plakken een stuk gemakkelijker gaat! It's a kind of magic. ✨

Diamond Painting Schudbakje

Stap 5: Zoek het juiste symbool op het canvas

Aan de rechterkant van het canvas vind je een legenda waarin de DMC-code staat die je zojuist in je bakje gelegd hebt met daarnaast een symbool. Zoek dat symbool op het canvas op, deze ga je straks nodig hebben.

Stap 6: Doe een beetje wax op je pen

Bij het pakket is ook een speciale diamond painting pen geleverd. Hiermee pak je de piepkleine steentjes op, maar voordat je dat doet kan je er het beste eerst een klein beetje wax op doen. Dat is het roze blokje wat ook bij het pakket is geleverd. Haal eerst de beschermfolie van het stukje wax af en druk dan voorzichtig de pen erin. Dit is als het ware de lijm waardoor de steentjes aan de diamond painting pen blijven plakken.

Bij Premium Paintings krijg je standaard een speciale pen geleverd waarmee je ook meerdere steentjes tegelijkertijd op kan pakken, dat scheelt je heel wat bloed, zweet en tranen bij grotere vlakken stukken waar je maar één kleur op hoeft te plakken.

Stap 7: Plak het steentje op het symbool

Ben je er klaar voor? Je staat op het punt om je eerste steentje op het canvas te plakken! Druk voorzichtig de pen met het wax op het steentje en plak deze vervolgens op het juiste symbool dat je bij stap vijf hebt gevonden. 

Diamond Painting Steentje op Canvas geplakt - Premium Paintings

Stap 8: Herhaal!

Zo, een goed begin is het halve werk zeggen we altijd! Nu je weet hoe de vork in de steel zit is de rest appeltje eitje. Vergeet niet om af en toe een nieuw stukje wax op je pen te doen, je merkt vanzelf wanneer alle wax op is als de steentjes niet meer aan je pen blijven plakken. 

Stap 9: Geef je diamond painting een mooie plek

Nu je klaar bent wil je hem waarschijnlijk ook een goed plekje geven in je kamer of ergens anders. De diamond painting komt het meeste tot zijn recht als je hem met een mooie rand omlijst. Nu je toch al zo creatief bezig bent kan je die ook wel zelf maken! Lees in deze volgende blog de beste tips voor het maken van een mooie lijst voor je diamond painting. Als je de diamond painting buiten op wilt hangen doe je er tevens goed aan om hem eerst even in te spuiten met blanke lak, zo kan hij nog jaren blijven hangen. 

Welke diamond paintings zijn er allemaal?

Diamond paintings zijn er in allerlei soorten en maten. We raden je aan om te beginnen met een kleinere maat, bijvoorbeeld 20x20 centimeter, als dit je eerste diamond painting is. Naast de maat is de vorm van het steentje ook erg belangrijk. Er zijn diamond paintings met ronde en vierkante steentjes. Het voordeel van ronde steentjes is dat je ze sneller kan plakken en dat het 5D-effect erg mooi terugkomt. Ben je meer een pietje precies, dan vind je vierkante steentjes vast leuker om te plakken, die sluiten mooier op elkaar aan. 

Wij verkopen diamond paintings in de volgende categorieën;

  • Diamond paintings Dieren
  • Diamond paintings Mandala's
  • Diamond paintings Harry Potter
  • Diamond paintings Bloemen
  • Diamond paintings Landschappen
  • Diamond paintings Boeddha

Kan je geen mooi ontwerp vinden voor je diamond painting? Dan kan je ook altijd je eigen foto bij ons uploaden, dan maken wij er een diamond painting van! Onthoud goed: hoe groter de diamond painting, hoe mooier en scherper het resultaat.

Kortom;

Diamond painting is ooit begonnen aan de andere kant van de wereld, in een klein dorpje in China, maar het heeft niet voor niets Nederland helemaal bereikt; het is ontzettend rustgevend om te doen en daarnaast stiekem ook een beetje verslavend! Diamond paintings zijn verkrijgbaar in allerlei soorten en maten, verschillende soorten steentjes en bij ons kan je zelfs je eigen foto diamond painting laten maken!